Werken op hoogte is natuurlijk niet zonder risico. Het helpt er al bij om met een steiger te werk te gaan, maar alsnog moet je hier oppassen. Je zit niet vast. Het is daarom ook belangrijk als je een steiger of hoogwerker huurt dat je dan veilig te werk gaat. Een veiligheidsgordel is dan niet van onbelang. Wij leggen jou uit waarom het zo belangrijk is om met een veiligheidsgordel te werk te gaan.
Is valbeveiliging verplicht?
Het is niet verplicht om valbeveiliging te hebben als je op hoogte werkt met een hoogwerker. Dit is omdat het leuningwerk van de werkbak een minimale lengte heeft van 1,10 meter hoog. Dit is dus voldoende om er niet zomaar uit te vallen. Het leuningwerk dient dus als een vorm van valbeveiliging. Als werkgever kun je ook nog veiligheidsgordels aanbieden om jouw personeel nog meer te beveiligen. Het is niet verplicht om zo’n gordel om te doen. Het is wel prettig als je dit aanbiedt. Zo geef je ook een teken af, dat je om jouw werknemers geeft. Het is dus niet wettelijk verplicht om persoonlijke valbeveiliging te gebruiken als je in een hoogwerker werkt. Het wordt wel sterk geadviseerd om het te doen. Het is beter voor je eigen veiligheid en er kan van alles gebeuren als je op zo’n hoge hoogte werkt. Het huren of kopen van trilplaten is ook ideaal als je met een hoogwerker gaat werken. Zo heb je altijd een stevige ondergrond.
Hoeveel mensen mogen een hoogwerker bedienen?
Er mag maar één iemand tegelijk de hoogwerker besturen. Dit mag je als de hoogwerker veilig kan bedienen. Dit is om ongevallen te voorkomen. Het is moeilijker dan je denkt, want je mag niet met een hoogwerker werken wanneer er onbevoegden in het bereik van de hoogwerker staan. Je moet ook minimaal achttien jaar oud zijn als je een hoogwerker wilt bedienen. Je mag er wel met meerdere mensen op. Let wel op het maximale gewicht van de hoogwerker. Verder is het ook toegestaan als iemand anders de bedieningsknoppen regelt.